Skip to main content

Een Fitbit is echt mijn alltime favoriete wandelgadget. Wandelen is mijn favoriete bezigheid tijdens een kampeervakantie. Met de benenwagen zie, ruik en hoor je meer van de omgeving en kun je echt even mentaal tot rust komen. Ik wandel graag met het gezin een stukje door het bos, maar ga ook heel graag even alleen eropuit. Dan kan ik mijn eigen tempo bepalen, zelf bepalen hoe ver ik ga en kan ik mijn gedachten de vrije loop laten. Een groot voordeel van wandelen is dat het je niets hoeft te kosten. Zelfs op slippers kun je kilometers maken (al zou ik je dat niet aanraden). Mijn wandelgear bestaat louter uit een paar stevige wandelschoenen en deze sporthorloge. Daar wil ik binnenkort trouwens nog wel een fijne rugtas en wandelkleding bij gaan aanschaffen.

Hoelang ik al precies een Fitbit draag weet ik eigenlijk al niet eens meer. Ik ben er eens één verloren tijdens de Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen, en dat was in 2019. Daarna heb ik snel een nieuwe aangeschaft, want ik miste het echt om te weten hoeveel stappen ik zette op een dag.

Wat is een Fitbit?

Een Fitbit is een activitytracker die je om je pols draagt. Met dit sporthorloge – gekoppeld aan een app – heb je toegang tot een groot aantal gegevens over je bewegingen en gezondheid. Ik heb zelf een Fitbit Charge 4, inmiddels alweer een wat ouder type. Met dit type heb ik toegang tot gegevens als het aantal stappen dat ik per dag zet, hoeveel ‘verdiepingen’ ik heb beklommen, hoeveel kilometer ik heb afgelegd, hoeveel calorieën daarmee gemoeid zijn en hoe ik heb geslapen. Ook kun je zaken als ‘stressbeheersing’, je gewicht en bijbehorend BMI (Body Mass Index) en je menstruatie bijhouden in de app.

De Fitbit Charge 4 houdt automatisch bij hoeveel stappen je op een dag zet en hoelang en hoe diep je hebt geslapen. Maar je kunt ook zelf beweging bijhouden, door bijvoorbeeld op je device aan te geven dat je gaat sporten. Hardlopen, fietsen, zwemmen (deze Fitbit kan tegen water!), op de loopband lopen, work-out buiten en wandelen zijn activiteiten die je kunt tracken. Als je deze activiteiten trackt, kun je later in de app bijvoorbeeld zien wat de route was die je gewandeld hebt en op welke punten op de route je hartslag omhoog ging.

Op je device kun je nog veel meer. Zo kun je relaxoefeningen doen, alarmen zetten, kijken hoe het weer wordt en timers zetten. Ook kun je je Fitbit koppelen aan Spotify en je online agenda (maar van die functies maak ik zelf geen gebruik).

Fitbit Charge 4Wat heeft de Fitbit mij gebracht?

Het belangrijkste wat mijn activitytracker mij gebracht heeft is motivatie. Het schijnt in het brein zo te werken dat je graag beloond wordt voor goed gedrag en ik moet zeggen dat ik daar ook wel gevoelig voor ben. Als mijn Fitbit begint te trillen omdat ik een stappendoel heb behaald, kan ik daar heel blij van worden. Zo’n stappendoel kun je overigens zelf instellen, dus je hoeft niet per sé dagelijks 10.000 stappen te zetten om dat doel te behalen.

Maar terugkomend op die motivatie: als ik aan het wandelen ben kijk ik regelmatig even op mijn Fitbit hoeveel stappen ik inmiddels al heb gezet. Als dat cijfer me niet helemaal bevalt, dan loop ik zo nog een stukje extra om aan duizend stappen extra te komen. Dat klinkt misschien wat alsof het allemaal maar om de cijfers moet gaan en dat ik dan misschien vergeet te genieten van wat er om me heen te zien is, maar dat is niet waar. Ik blijf in eerste instantie wandelen omdat ik buiten wil zijn, omdat ik de dennengeur wil opsnuiven en omdat ik dieren hoop te spotten. En omdat ik graag in beweging wil zijn.

Afvallen met behulp van Fitbit

Fitbit app

Zo ziet een goede dag er in mijn app uit.

In 2022 ben ik ruim 18 kilo afgevallen door mijn levensstijl aan te passen en ook vooral meer te gaan wandelen. Mijn Fitbit heeft me daar enorm bij geholpen. Door dit sporthorloge te gebruiken ben ik echt enorm gemotiveerd om vaker te wandelen en dan ook verder te wandelen.

De titel van dit artikel is ‘Waarom ik dol ben op mijn Fitbit – en jij ook een Fitbit zou moeten dragen’. Dat is natuurlijk heel suggestief en niet iedereen zal zich hierdoor aangesproken voelen. Er zijn namelijk ook genoeg wandelaars die het weinig interesseert hoe ver ze zijn gelopen en hoeveel calorieën ze daarmee hebben verbrand. Voor hen zou ik een Fitbit niet per sé aanraden. Maar voor iedereen die graag zijn of haar levensstijl aan wil passen en daarbij wel wat hulp kan gebruiken, is de Fitbit (welk type dan ook) een aanrader. De Fitbit geeft inzicht en een schop onder de kont. Natuurlijk ben jij degene die bepaald er naar te luisteren en in beweging te komen, maar de Fitbit kan je soms net dat zetje geven.

Wil jij ook je gezondheidsgegevens inzichtelijk krijgen en gemotiveerd worden? Neem dan gauw een kijkje op bol.com

Daar vind je Fitbits in alle maten en kleuren en zij zijn volledig op de hoogte van de laatste trends. Welke kies jij?

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply