Skip to main content

Je hebt kamperen, en je hebt kamperen. Van luxe glamping tot lekker back to basic; op kampeerliefde.nl proberen we voor iedere soort kampeerliefhebber wel inspiratie te brengen. Een vorm van kamperen die behoorlijk in opkomst is, maar die absoluut niet voor iedereen geschikt is, is hangmatkamperen.

De naam zegt het al: als je gaat hangmatkamperen slaap je in niets meer dan een reishangmat. Volgens ervaringsdeskundigen is hangmatkamperen in Nederland hetgeen dat nog het dichtst in de buurt komt van wildkamperen (wat in Nederland niet is toegestaan). In dit artikel lees je meer over wat het is, waar je het kunt doen en wat je allemaal nodig hebt om te kunnen gaan hangmatkamperen.

Kamperen in een hangmat, hoe gaat dat in zijn werk?

Het is eigenlijk heel simpel: als je gaat hangmatkamperen zoek je een speciaal daarvoor ingericht plekje tussen de bomen, bijvoorbeeld op een natuurkampeerterrein, hang je je hangmat op en zodra je zin hebt om te gaan slapen ga je in je hangmat liggen en je zult een heerlijke nachtrust hebben. Hangmatkamperen is het helemaal voor mensen die houden van back to basic, die licht bepakt willen reizen en bijvoorbeeld op trektocht zijn.

Hangmatkamperen is onder andere ook populair onder bikepackers. Waarom? Omdat een hangmat makkelijk is om mee te nemen, je deze in principe gemakkelijk kunt ophangen en je volledig vrij van de grond slaapt. Dus je hebt nooit meer last van een dennenappel onder je billen of hoogteverschil waardoor je op het afwateren ligt. Je kunt dus je luchtbed (die vaak toch nog wel aardig wat weegt) thuislaten, want die heb je in een hangmat niet nodig. 

Een groot voordeel van hangmatkamperen is dat het de natuur niet of nauwelijks schaadt, terwijl bijvoorbeeld een gewone tent de grond en daarmee het bodemleven kan beschadigen.

hangmatkamperen

Waar kun je hangmatkamperen in Nederland?

Anno 2023 zijn er van Stichting De Groene Koepel al 49 natuurkampeerterreinen in Nederland waar je kunt hangmatkamperen. Deze 49 natuurkampeerterreinen zijn verspreid over heel Nederland, maar voornamelijk gesitueerd in het oosten. In Flevoland en Limburg zijn er daarentegen nog nauwelijks mogelijkheden om bij een natuurkampeerterrein van Stichting De Groene Koepel te komen kamperen in je hangmat. Via de terreinzoeker vind je gemakkelijk de natuurkampeerterreinen waar plaatsen zijn gereserveerd voor hangmatkampeerders.

Wat heb je nodig om te kunnen gaan kamperen in een hangmat?

Naast een hangmat (duh) is een Tarp ook enorm handig als je met een hangmat gaat kamperen. Met een Tarp creëer je een afdakje, waardoor je altijd droog slaapt, ook als de regen met bakken uit de hemel komt. Slapen onder een Tarp terwijl het regent is qua geluid vergelijkbaar met slapen in een tent. Afhankelijk van de weersomstandigheden is een slaapzak ook een must, en ook een underquilt wordt aangeraden tegen het ‘cold butt syndroom’, oftewel het koude konten syndroom. Op veel plekken kan het ’s nachts nog behoorlijk afkoelen, en slaap je niet of nauwelijks als je het eigenlijk te koud hebt. Een slaapzak is dus een must. Het is aan jezelf of je ook een kussen wilt gebruiken of niet.

Een optie is om ook een muskietennet aan te schaffen voor je hangmat. Deze hang je onder je Tarp, maar om je gehele hangmat heen, zodat muggen niet bij jou terecht kunnen komen. Veel hangmatkampeerders zweren erbij, het is een relatief kleine investering die je slaapgenot behoorlijk ten goede komt. Er zijn ook reishangmatten met muskietennet te koop.

Verder heb je om goed te kunnen slapen niets nodig. Wel dien je van tevoren na te denken over hoe je gaat eten. Ga je zelf koken, en hoe ga je dat dan doen? Wat heb je allemaal nodig om te kunnen koken? En hoe ga je dat opbergen? Omdat je in je hangmat niet of nauwelijks plek hebt om iets op te bergen zul je hier andere oplossingen voor moeten verzinnen. Maar als jij avontuurlijk genoeg bent om één of meerdere nachten in een hangmat te zullen gaan kamperen dan ben je vast ook creatief genoeg om daar oplossingen voor te bedenken!

Wist je trouwens dat er ook een boek is dat ervaren hangmatkampeerders wel ‘de hangmatbijbel’ noemen? Je vindt ‘m hier.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een hangmat?

Er zijn veel hangmatten op de markt, maar niet alle hangmatten zijn even geschikt om te gebruiken om mee te gaan kamperen. Er zijn bijvoorbeeld hangmatten die speciaal gemaakt zijn om met een grote stalen constructie in eigen tuin te zetten, die zijn niet geschikt om mee te gaan hangmatkamperen. Het beste kampeer je in een hangmat zonder standaard. Hangmatten om mee te kamperen zijn bij voorkeur gemaakt van parachutestof (dat is lekker licht, dus handig om mee te nemen) en kun je opbergen in een speciaal opbergtasje.

Een reishangmat heeft daarnaast een eigen ophangsysteem, waardoor je niet met touwen hoeft te hannesen en hoeft te hopen dat je knopen sterk genoeg zijn om je gewicht te kunnen dragen.

Tip: schaf altijd een tweepersoons reishangmat aan, ook als je van plan bent er in je eentje in te gaan slapen. 

hangmatkamperen

Leave a Reply