Skip to main content

Kamperen, we doen het het liefst veel en vaak. Maar laten we eerlijk zijn, kamperen kan soms behoorlijk prijzig zijn, als je niet goed oplet. De kampeeruitrusting, de campings en ook nog eens de brandstofkosten; de uitgaven kunnen snel oplopen. Gelukkig is kamperen op een budget goed mogelijk, in dit artikel laten we je zien hoe en waar je geld kunt besparen. We delen enkele waardevolle tips en trucs om je kampeeravonturen betaalbaar te houden, zodat je volop van de natuur kunt genieten zonder je bankrekening te plunderen.

Kamperen op een budget: 8 tips

1. Kies de juiste bestemming

Je kunt veel geld besparen door een kampeerbestemming te kiezen die binnen je budget past. Als je in Nederland blijft scheelt je dat heel wat brandstofkosten. En als je zelfs nog eens in eigen regio blijft, dan geldt dat nog meer! Goedkopere campings zijn over het algemeen de campings met minder luxe en minder voorzieningen. Wil je een camping met binnen- en buitenzwembad, een campingwinkel, veel animatie en nog tal van voorzieningen? Dat kan, maar dan zul je waarschijnlijk wel dieper in de buidel moeten tasten. Bedenk dus goed wat je écht wil. Misschien is er wel een zwembad op fietsafstand van een goedkopere camping?

Goedkopere plaatsen om te kamperen vind je bijvoorbeeld op boerencampings en natuurkampeerterreinen.

Ook een optie: ga kamperen bij een locatie van Campspace! Dit zijn vaak unieke plekken in een natuurlijke omgeving.

Camping botniahiem dieren

Boerencampings zijn vaak goedkoper dan campings met veel voorzieningen, maar ook vaak net zo leuk!

2. Investeer in kwaliteit

Hoewel het verleidelijk kan zijn om goedkope kampeeruitrusting te kopen, kan investeren in kwaliteitsmateriaal op de lange termijn veel geld besparen. Duurzame tenten, slaapzakken en kookapparatuur kunnen vaak jaren meegaan en zorgen ervoor dat je niet telkens opnieuw hoeft te investeren in vervangingen. Zoek naar aanbiedingen en kortingen om toch goede deals te krijgen op hoogwaardige spullen.

Natuurlijk zijn er ook goedkope kampeerartikelen die wel degelijk een goede kwaliteit hebben. Onze favoriete winkels voor goedkope kampeerartikelen vind je hier!

En natuurlijk hoeft kwaliteit niet altijd nieuw te betekenen. Een goede uitrusting kun je ook via Marktplaats bij elkaar scharrelen en wie weet zijn er ook wel vrienden of familie die je spullen kunnen lenen.

3. Doe aan prijsvergelijking

Voordat je kampeeruitrusting koopt of een kampeerplek reserveert, is het verstandig om prijzen te vergelijken. Verschillende retailers bieden verschillende prijzen en deals aan. Wees geduldig en wacht op seizoensgebonden kortingen of aanbiedingen. Websites en apps voor prijsvergelijking kunnen je helpen de beste prijzen te vinden.

Ook is het handig om te weten dat sommige campings werken met vroegboektarieven (zoals 8% korting bij RCN campings als je minstens drie maanden van tevoren boekt) of juist met last minute deals.

4. Minimaliseer afval

Een budgetvriendelijke kampeertip die ook goed is voor het milieu is om afval te minimaliseren. Kies voor herbruikbare kampeerbenodigdheden, zoals servies en bestek, in plaats van wegwerpartikelen. Hiermee bespaar je geld op de lange termijn en verminder je je ecologische voetafdruk.

5. Kook je eigen maaltijden

Eten in restaurants kan een flinke hap uit je budget nemen. Als je geld wilt besparen tijdens het kamperen, kun je overwegen om je eigen maaltijden te bereiden. Een draagbare kookplaat of een kampvuur kan je helpen heerlijke maaltijden te bereiden zonder de kosten van uit eten gaan. Vergeet niet om eten van thuis mee te nemen en te profiteren van lokale boerenmarkten voor verse ingrediënten.

Ook leuk is om te koken op een draagbare houtkachel of om uitgebreid te koken op een Cobb. Ja, dat is wel even duur in aanschaf, maar je hebt er dan ook jaren plezier van!

Nurgaz draagbare houtkachel

6. Ga voor gratis activiteiten

Kamperen is niet alleen overnachten in de natuur; het biedt ook tal van gratis activiteiten. Ga wandelen, zwemmen, fietsen of sterrenkijken zonder extra kosten. Veel nationale parken en bossen hebben ook gratis rangerprogramma’s en educatieve activiteiten. Houd daarvoor de websites van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten in de gaten.

7. Word lid van kampeerclubs

Overweeg om lid te worden van kampeerclubs of verenigingen. Deze organisaties bieden vaak kortingen op campings, kampeeruitrusting en andere benodigdheden. Je kunt ook profiteren van kampeerevenementen en community-activiteiten. Wij zijn bijvoorbeeld lid van SVR waarmee we korting krijgen bij SVR-campings. Na een X-aantal nachten op een camping hebben we het lidmaatschapsgeld er al uit!

8. Wees zuinig met brandstof

Als je met de auto naar je kampeerbestemming reist, zorg er dan voor dat je zuinig omgaat met brandstof. Houd je snelheid in de gaten, onderhoud je voertuig regelmatig en overweeg carpoolen met andere kampeerders om de kosten van benzine te delen.

Kamperen op een budget: zeker haalbaar

Kortom, kamperen op een budget is zeker haalbaar, en het kan een geweldige manier zijn om de natuur te verkennen zonder je dat je diep in de buidel hoeft te tasten. Met de juiste planning, een hoogwaardige en duurzame uitrusting en slimme keuzes kun je genieten van al het moois dat de kampeerwereld te bieden heeft. Dus pak je spullen, trek eropuit en ervaar de pracht van de natuur zonder je budget te overschrijden. Happy camping!

Leave a Reply