Skip to main content

Soms word je geïnfluenced zonder dat je het doorhebt. Dat had ik een tijdje geleden, toen ik in de Kampioen van de ANWB een artikel las over een stel dat al jaren met elkaar gaat winterkamperen. Met behulp van hun draagbare houtkachel hielden ze het lekker warm onder hun luifeltje. Nog dezelfde avond zat ik online te zoeken naar een draagbare houtkachel. En dat terwijl ik absoluut nog geen plannen heb om te gaan winterkamperen en we op dit moment nog niet eens weten met welk kampeermiddel we op reis willen (we denken er over na om een vouwwagen te kopen)! Toen ik echter verrast werd met een cadeaubon met een aanzienlijk bedrag erop, had ik de tentkachel eerder in mijn digitale winkelmandje dan dat een pop up tent is uitgeklapt. Ik koos voor een Nurgaz draagbare houtkachel, maar er zijn natuurlijk ook vergelijkbare exemplaren van andere merken.

Is een houtkachel ook iets voor jouw kampeeravonturen? Lijkt het je ook leuk om te gaan koken op een tentkachel? Onze type houtkachel is helaas inmiddels al niet meer verkrijgbaar, maar er zijn nog verschillende andere draagbare houtkachels die zeker vergelijkbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de Loki 2 of de draagbare mini houtkachel van Fumio. Van Nurgaz is er ook nog dit model verkrijgbaar en van Bo Camp vind je dit mooie exemplaar bij bol.com, evenals deze camping houtkachel van De Wiltfang.

Wat kun je met een draagbare houtkachel?

Een draagbare houtkachel is een klein houtkacheltje dat bedoeld is om mee te nemen op reis. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken in de tuin als je dat zou willen. Wij hebben besloten de houtkachel zowel mee te nemen op onze kampeeravonturen als thuis in de tuin. De Nurgaz houtkachel is namelijk absoluut niet zwaar en zeer gemakkelijk in gebruik.

Je gebruikt een draagbare houtkachel vaak om twee redenen: om je tent of de ruimte onder je luifel te verwarmen en om te koken op je kacheltje!

Een groot voordeel van een draagbare houtkachel is dat je de pijp uit elkaar kunt halen. De Nurgaz houtkachel heeft een pijp die uitkomt op drie meter hoogte, dat zag ik mezelf nog niet meesjouwen in de auto onderweg naar de camping. Maar doordat de pijp uit vier delen bestaat is deze gemakkelijk op te bergen en neemt hij nauwelijks ruimte in beslag in de auto. Ook de pootjes waar de kachel op staat zijn in te klappen.

Je hebt weinig hout nodig om de kachel te vullen. Er is uiteraard wel droog hout nodig, dus takjes sprokkelen op de camping kan eigenlijk alleen als het al langere tijd droog is geweest.

Wat kun je niet met een draagbare houtkachel

Heel belangrijk: je kunt een draagbare houtkachel niet in huis gebruiken. Dit is zelfs levensgevaarlijk! Ook in je tent kun je deze niet zomaar neerzetten, want er moet een opening naar buiten zijn waar de kachelpijp doorheen kan. Hier zijn speciale vuurvaste kachel openingen voor verkrijgbaar (ook wel een kachelflap genoemd), die je – als je een beetje lef hebt en handig bent met een naaimachine – zelf kunt monteren in je tentdoek. Er wordt echter aangeraden om dit door een professionele zeilmaker te laten doen.

Koken op een draagbare houtkachel

Onze eerste kookervaring op de draagbare houtkachel is er één van kleuterniveau, zouden we wel kunnen zeggen. We zijn namelijk nog niet bepaald ervaren op het gebied van koken op een kachel en gaan dus voor iets dat niet mis kan gaan: we warmen gewoon een blik knakworstjes op. Kan niks misgaan, zou je zeggen. En dat is ook zo. Maar we worden er wel enthousiast van. Het is leuk om te zien hoe snel de knakworstjes warm worden, of de boel niet overkookt en het uiteindelijke bordje met knakworsten dat je in de buitenlucht opeet smaakt naar meer! Dat wordt dus een avondje Googlen naar éénpansgerechten en een flinke houtvoorraad inslaan.

We zijn zoals gezegd op dit moment nog een beetje zoekende naar of we onze tent weer van zolder gaan halen of dat we gaan voor een vouwwagen. Ook een caravan behoort nog (in het achterhoofd) ergens tot de opties.  Maar wat we wel zeker weten is dat we binnenkort die kachelflap gaan bestellen, zodat we ons kampeerseizoen vroeg kunnen opstarten en laat weer kunnen afsluiten, want met deze houtkachel weten we zeker dat het behaaglijk warm wordt in de tent dan wel vouwcaravan.

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply