Skip to main content

Kamperen met een tent, is dat iets voor jou? Op kamp met groep 8 van de basisschool, een clubkamp van je voetbalvereniging, drie dagen festival; bijna iedereen heeft wel eens een nachtje in een tent geslapen. Maar wie van plan is om voor het échte werk te gaan – een hele vakantie kamperen met een tent – doet er goed aan om zich te verdiepen in hoe je dat nu eigenlijk doet. Wanneer je een week of langer met een tent eropuit gaat komt er namelijk wel net iets meer bij kijken dan wanneer je een festivalletje pakt of een bijzettentje gebruikt voor een clubkamp. Zeker wanneer je in een groter gezelschap gaat kamperen, bijvoorbeeld met kinderen, dan is het handig om van tevoren goed voorbereid te zijn.

In dit artikel vertellen we je alles over wat je moet weten over kamperen met een tent, zodat jij voor je eerstvolgende vakantie precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een tent, hoe je de beste camping uitzoekt en welke kampeerattributen je absoluut niet mag missen tijdens je kampeeravontuur.

De beste tenten koop je o.a. bij:

Inhoud:

  • Geschiedenis van kamperen
  • Inventariseer je kampeerwensen
  • Een tent kopen, waar moet je op letten?
  • Wat voor soorten tenten zijn er?
  • Welke kampeerbenodigdheden moet je meenemen?
  • Hoe vind je de beste camping?
  • Een tent opzetten
  • De tent staat, en dan?
  • Vakantie voorbij, de tent weer inpakken
  • Onderhoud aan je tent

Geschiedenis van kamperen

Overnachten in een tent is natuurlijk van alle tijden. Reizigers waren vroeger vaak gedoemd om in een tent te slapen, of ze dat nou wilden of niet. Het was voor hun – bij gebrek aan een herberg – vaak de enige manier om beschut te overnachten. In die tijd was kamperen met een tent dan ook niet voor het plezier, maar een absolute noodzaak. Tegen het einde van de 19e eeuw kwam daar verandering in. In Groot-Brittannië werd de basis gelegd voor het kamperen zoals wij dat nu kennen. De Brit Thomas Hiram Holding experimenteerde sinds 1878 met het reizen per fiets en ontwikkelde daar lichtgewicht tenten en overige kampeermiddelen voor. In 1901 richtte hij zelfs de Association of Cycle Campers op. Zijn doel was om mensen te laten ervaren dat zij één konden worden met de natuur, en daarbij was primitiviteit absoluut niet een probleem. In zijn boek ‘The Campers Handbook’, welke uitkwam in 1908, leerde hij reizigers om hun weg te vinden in de natuur. In die tijd waren er nog geen campings. Als je ging kamperen moest je zelf een plek vinden waar je je tent op kon zetten, middenin de vrije natuur.

In Nederland was het ook in die tijd dat het kamperen met een tent in opkomst raakte. In 1912 werd de Nederlandse Toeristen Kampeer Club opgericht. Het zou nog tot 1925 duren tot de eerste kampeerterreinen werden geopend. Dit kwam omdat de overheid het vrije kamperen aan banden wilde leggen. Vanaf de jaren ’50 werd kamperen meer gemeengoed voor Nederlanders. Wie de mogelijkheid had om te kamperen, deed dit bij voorkeur in een tent en later in een caravan. Door de jaren heen kwamen daar meer kampeermiddelen bij, zoals de vouwwagen, camper, daktent en kwamen er glampingaccommodaties. Ook stacaravans behoorden tot de kampeermiddelen die tot de kampeerders beschikbaar kwamen. Veel kampeerders beschouwen dit echter niet als echt kamperen, omdat stacaravans soms net vakantiehuizen zijn, zo compleet en groot als ze zijn.

Inventariseer je kampeerwensen

Als je voor het eerst gaat kamperen met een tent doe je er goed aan van tevoren je wensen en verwachtingen op een rijtje te zetten. Hoe zie je je kampeervakantie voor je? Met welk vervoersmiddel ga je naar de camping? Is dat de fiets, een auto met of zonder aanhanger of misschien wel een busje? Blijf je op één en dezelfde camping, of wil je misschien wel meerdere campings bezoeken? En waar staan die campings ongeveer, in Nederland of in het buitenland? In welk gezelschap verkeer je tijdens je vakantie? Wil je gebruik maken van elektriciteit of ga je volledig off-grid? Al deze vragen dragen bij aan de keuze voor een juiste tent. Want als je geen gebruik gaat maken van elektriciteit, dan hoef je bijvoorbeeld ook geen ruimte voor een campingkoelkastje. Ga je per fiets van camping naar camping, dan wil je niet een al te zware tent. Maar ga je met een heel gezin kamperen met een tent, dan heb je misschien wel een hele grote tent (of een wat grotere tent met een bijzettent) nodig. Een tent kopen lijkt misschien een fluitje van een cent, maar je zult toch antwoord op al dit soort vragen moeten hebben.

Een tent kopen, waar moet je op letten?

Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen. Als je naar een gerenommeerde kampeerzaak zoals Kampeerwereld of de Vrijbuiter gaat, dan lopen daar voldoende kampeerexperts rond die jou kunnen helpen bij de aanschaf van je tent. Zij zullen je waarschijnlijk precies dezelfde vragen stellen als die hierboven al genoemd worden. Ga je zelf online op zoek naar de meest geschikte tent voor je kampeeravontuur, dan zul je zelf de tenten die je tegenkomt moeten toetsen aan je wensen. Is de tent groot genoeg? Weegt de tent niet teveel? Is het een tent met stokken of is de tent opblaasbaar?

Bij het aanschaffen van een tent doe je er goed aan om niet te snel te bezuinigen. Mits je een goede tent koopt, kun je daar immers nog jaren plezier aan beleven! Er zijn  kampeerders bekend die al meer dan dertig jaar met dezelfde De Waard tent op vakantie gaan; dat zegt wel wat over de kwaliteit van de tent! Het zou zonde zijn als je na één kampeerseizoen al je tentstokken weg kunt gooien of dat je er gedurende je kampeeravontuur achterkomt dat je tent toch niet zo geschikt is voor een fikse regenbui. Bij tenten geldt over het algemeen: goedkoop is duurkoop.

Wat voor soorten tenten zijn er?

Er zijn een heleboel verschillende soorten tenten op de markt, waarvan wij de meest voorkomende tenten hier noemen. Hierop zijn ongetwijfeld nog variaties denkbaar, maar wij hebben ervoor gekozen alleen de meest gangbare tenten te benoemen.

Pop up tent

Razend populair op festivals of bij mensen die ergens een nachtje in de tuin gaan slapen: pop up tentjes. Ze kosten vaak maar een paar tientjes en zijn in enkele seconden opgezet. Vier haringen in de grond, luchtbed en slaapzak erin en klaar. De pop up tent opvouwen is dan weer een ander verhaal. Youtube is hierbij je beste vriend! Pop up tenten zijn verkrijgbaar voor één tot vier personen.

pop up tent

Tunneltent

Ga je met een gezin kamperen met een tent, dan is de kans groot dat je uitkomt op een tunneltent. Deze tenten hebben namelijk vaak veel binnenruimte, je kunt er gemakkelijk rechtop in staan en er zijn vaak meerdere slaapcabines. Ook koken in je tent is in een tunneltent geen enkel probleem. Tunneltenten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, geschikt tot wel zeven-acht personen.

tunneltent redwood birch

Koepeltent

Koepeltentjes waren lange tijd enorm populair als bijzettent en ook als festivaltent. Door de vorm is er in een koepeltent vaak relatief veel binnenruimte en kun je – mits je niet al te lang bent – zelfs binnen nog wel wat (gehurkt of rechtop) staan. Deze tentjes zijn niet geschikt om in te koken.

koepeltent coleman kobuk valley 4

Belltent

Een belltent is een tent waarmee je echt de blits maakt op de camping. Hang er wat lampjes of vlagetjes aan en je hebt direct een festivalachtige vibe bij je tent. De belltent is officieel ontworpen voor het leger, al in de negentiende eeuw. Tegenwoordig doet de belltent het vooral goed bij gezinnen. In een belltent is slechts één binnenruimte, dus houd daar wel rekening mee.

bell tent tipi tent

Opblaasbare tent

De laatste jaren zijn opblaasbare tenten enorm in trek. Nooit meer hannesen met tentstokken, maar gewoon je tent opzetten met behulp van luchtbuizen. Deze kun je met een handpomp of een elektrische pomp opblazen, waardoor je tent al binnen een paar minuten kan staan. Wie zich afvraagt of een opblaasbare tent wel stevig is kan het best eens een tent in een showroom gaan bekijken en simpelweg gaan voelen. Opblaasbare tenten hebben zich inmiddels ruim bewezen en doen qua stevigheid niet onder voor een tent met stokken. Ook voor opblaasbare tenten geldt dat deze verkrijgbaar zijn in verschillende groottes en met verschillende indelingen.

opblaasbare tent

Daktent

Een beetje vreemde eend in de bijt maar we wilden ze nog wel graag benoemen in dit rijtje: de daktent! Een daktent – de naam zegt het al – zet je namelijk niet op de grond, maar op het dak van je auto! In slechts een paar minuten heb je deze tent in- en ook weer uitgeklapt. Het slapen in een daktent heeft veel voordelen ten opzichte van slapen in een tent op de grond. Zo wordt een daktent bijvoorbeeld lang niet zo snel vochtig als een gewone tent. Hier kom je meer te weten over kamperen met een daktent!

daktent

Welke kampeerbenodigdheden moet je meenemen?

Je bent natuurlijk zelf helemaal baas over wat je allemaal meeneemt als je gaat kamperen met een tent, maar er zijn een aantal basiszaken waar niemand zonder kan tijdens een vakantie in een tent.

-Goede slaapzakken
Luchtbedden of kampeermatrassen
-Een kussen
-Zaklamp
-Kampeertafel en kampeerstoelen
-Kookgerei
-Borden, bekers en bestek
-Campinggasstel (+ gasfles) (of een andere warmtebron om op te koken)
-Een rubberen hamer (voor het opzetten van je tent)
-EHBO-kit
En natuurlijk je hygiënische benodigdheden, handdoeken en washandjes en kleding.

Verder zijn er natuurlijk een heleboel zaken die optioneel zijn als je gaat kamperen met een tent, maar wel ontzettend handig of leuk:

-Een campingkoelkast of koelbox
-Vliegenmepper
– Citronellakaars
-Barbecue
-Buitenspeelgoed zoals badmintonrackets of pingpongbatjes
-Reisspelletjes
-Een reisgids van de omgeving
-Extra haringen
-Verlichting voor in de tent

Bezoek ons online of in de winkel

Hoe vind je de beste camping? 

Een camping vinden, zeker als je nog nooit gekampeerd hebt, kan nog een hele uitdaging zijn. Net als bij het uitzoeken van een tent doe je er goed aan om ook bij het uitzoeken van een camping van tevoren je wensen te inventariseren. Wil je kamperen bij de boer? Zoek je een plek uit voor de rust en de natuur of moet er een animatieprogramma zijn voor de kinderen? Is een zwembad op de camping een vereiste of vind je zwemmen in een meertje ook wel prima? Wat zijn je wensen op het gebied van hygiëne? En last but not least: in welke regio wil je eigenlijk gaan kamperen?

Als je in Nederland op zoek gaat naar een camping kun je vaak op Google door middel van het intypen van de regio + het type camping dat je zoekt een heel eind komen. Google bijvoorbeeld op Groningen + camping met zwembad, Zeeland + familiecamping of Friesland + natuurkampeerterrein en dan krijg je de nodige opties voorgeschoteld. Bedenk je hierbij echter wel dat de opties die bovenaan staan vaak wel de campings zijn die het meest aan hun marketing doen, en dat juist de campings die niet hoog in Google scoren soms juist net zoveel de moeite waard zijn (maar waar de eigenaar iets minder heeft met het werken aan de eigen website). 

‘Ook een handige manier om een leuke camping uit te zoeken is via de ACSI campinggidsen. Zij hebben de meest actuele campinggidsen, ondergebracht in landen of thema (bijvoorbeeld Klein maar fijn). ACSI controleert de campings die in hun campinggidsen staan bovendien zelf, waardoor je er vanuit kunt gaan dat de informatie die in hun gidsen staat voor 99% accuraat is. 

Voor het eerst een tent opzetten

En dan is het zover: je hebt je tent gekocht, je kampeerspullen zijn allemaal ingepakt en de camping is geboekt. Dan komt de grote uitdaging: het opzetten van je tent. Jouw huwelijk zou niet de eerste zijn die zou stranden door het opzetten van een tent (al is de tent vaak de druppel die de emmer doet overlopen), dus je doet er goed aan om te luisteren naar de allerbeste tip ooit wat betreft kamperen met een tent:

Oefen eerst thuis met het opzetten van je tent. 

Niets zo vervelend als arriveren op een camping en daar nog moeten uitvogelen hoe je die tent eigenlijk opzet, terwijl je overbuurman zit toe te kijken en je kinderen – moe van de reis – beginnen te jengelen over dat ze naar het zwembad willen. Dat is zo niet relaxt je vakantie beginnen. Als je thuis (of in de tuin van iemand anders) al eens hebt geoefend met het opzetten van je tent dan weet je welke stok waar hoort, waar die touwtjes nou eigenlijk voor zijn én dat de haringen die vaak standaard bij een tent zitten niet sterk genoeg zijn voor de harde kleigrond waar jij je tent gaat opzetten (dus je hebt voor de zekerheid extra sterke haringen gekocht). Dan kan het alsnog een uitdaging worden om je tent op te zetten (bij windkracht 8 is een tent opzetten nooit leuk), maar je weet in ieder geval wel wat je doet.

Als je tent eenmaal staat komt het leukste: het inrichten van de tent. Wie slaapt waar, waar bewaar je je zaklamp en waar bewaar je overige belangrijke spulletjes. Als dat allemaal bepaald is, dan kan je vakantie écht ‘écht beginnen (al vinden wij dat de vakantie al begint bij het inpakken van je kampeerspullen thuis).

De tent staat, en dan?

Plof neer, leun achterover, hang in je hangmat, lees een boek, doe je potje badminton, ga wandelen, fietsen, suppen, kanoën, vogels spotten, op excursie, barbecueën, kampvuur bouwen (als dat toegestaan is!), spelletjes spelen, knutselen bij het animatieteam, maak vrienden of juist niet, drink een wijntje, kook eens iets heel anders dan anders, huur een e-scooter of doe juist even helemaal niets. Kamperen is precies wat jij er van maakt. Wil jij twee weken lang alleen maar boeken lezen? Prima! Wil je de hele vakantie actief zijn in de natuur? Ook prima! 

Als de vakantie voorbij is, de tent weer inpakken

Eén van de meest gemaakte fouten bij het kamperen met een tent is onzorgvuldig de tent weer inpakken. Je propt met moeite de tent weer in de tas (waarvan de ‘rits natuurlijk nooit meer dicht wil) vergeet dat deze nog wat nat is van de ochtenddauw om er een kampeerseizoen later achter te komen dat je hele tent onder de schimmel zit. Maak daarom de tent zodra deze leeg is schoon van binnen en buiten, maak deze droog voor zover dat mogelijk is en als dit niet mogelijk is: hang deze thuis nog even uit over de waslijn te drogen, zodat je deze later droog weer kunt opbergen.

Onderhoud aan je tent

Een tent heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Zijn alle tentstokken nog intact? Zitten er geen scheuren in het tentdoek? Is dat wel het geval, dan kan je tent vaak nog wel gerepareerd worden. In sommige gevallen kun je dat zelf doen, in andere gevallen is het wijsheid om de reparatie aan een professional over te laten. Als je je tent bij een gerenommeerde kampeerzaak hebt aangeschaft kan het zijn dat zij ook een onderhoud- en reparatie service aanbieden. En bieden ze dat niet zelf aan, dan kunnen ze je wel doorverwijzen naar iemand anders die dat wel kan.

En, ben je er al over uit of kamperen met een tent iets voor je is? Doe dan hier alvast wat inspiratie op voor de mooiste tenten en koop je tent voor het seizoen begint! 

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply