Skip to main content

Dit artikel over kamperen met een baby had ik graag zelf willen lezen voordat ik in 2020 voor het eerst ging kamperen met een baby. Als je zwanger bent moet je er misschien niet aan denken om er met een tent op uit te gaan of om in een caravan te slapen, maar als de baby er eenmaal is begint het misschien wel weer te kriebelen. Je wilt weer gaan kamperen, en het liefst zo snel mogelijk!

In dit artikel laat ik je zien hoe je met een baby kunt kamperen, zonder dat het één groot drama wordt. Ik vertel je over de spullen zoals een campingbedje die je mee moet nemen, hoe je de beste camping vindt en wat je kunt doen als je baby maar niet in slaap wil vallen. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten en kun je een goed afgewogen keuze maken: of je durft het helemaal aan of je besluit dat kamperen met een baby niets voor jou is. Beide is goed! 

In dit artikel lees je over de volgende zaken:

 • Tent, caravan of ander kampeermiddel?
 • Wat moet je allemaal meenemen als je gaat kamperen met een baby?
 • Hoe houd je het veilig in de tent/caravan?
 • Hoe vind je de beste camping?
 • Wat doe je als je baby niet wil slapen / je bang bent een ander tot last te zijn?
 • Onze eigen ervaring met kamperen met een baby

Tent, caravan of ander kampeermiddel?

Los van de allereerste basisbehoefte heeft een kind weinig nodig. Eten, drinken, zo nu en dan een schone luier (hygiëne dus), een warm nestje, een dak boven het hoofd en heel veel liefde en aandacht is in de basis eigenlijk alles wat een baby nodig heeft. En dat kun je een kind overal bieden. Thuis, maar ook op de camping. Het maakt daarbij niet uit of je gaat kamperen in een tent, caravan, vouwwagen, camper of zelfs een daktent.

Kamperen met een baby kan in ieder kampeermiddel. Het ene kampeermiddel heeft echter wel voordelen ten opzichte van het andere kampeermiddel. Zo kan het in een tent bijvoorbeeld ’s nachts behoorlijk koud worden, dat is iets waar je rekening mee moet houden. Een caravan heeft voor dat het veel opbergruimte heeft. Je hoeft dus niet te struikelen over al die pakken luiers die je meeneemt op reis. Zelf heb ik alleen ervaring met kamperen met een baby in een tent, en dat ging verrassend goed. Hier lees je later in dit artikel meer over. 

Wat moet je allemaal meenemen als je gaat kamperen met een baby?

Los van de standaard kampeerspullen die je ook zonder baby al meeneemt naar het kampeerterrein zijn er nog een aantal belangrijke spullen als je gaat kamperen met een baby:

 • Luiers + billendoekjes
 • Campingbedje
 • Beddengoed (+ reserve)
 • Extra deken, in een tent kan het ’s nachts soms behoorlijk afkoelen
 • Iets om je kindje in te vervoeren, bijvoorbeeld kinderwagen of draagdoek
 • Speeltjes
 • Kleertjes
 • Benodigdheden om je baby te kunnen voeden (afhankelijk van de leeftijd van je baby en of je je baby borstvoeding geeft of flesvoeding)

Hoe houd je kamperen met een baby veiling in de tent/caravan?

Als je baby nog heel klein is en bijvoorbeeld nog niet kan rollen of kruipen, dan hoef je nog niet veel veiligheidsmaatregelen te treffen als je gaat kamperen met een baby. Je baby kan immers nog geen kant op zonder jou. Zodra je baby echter meer bewegingsruimte nodig heeft, en bijvoorbeeld al kan rollen of kruipen, dan zul je kritisch naar je kampeermiddel moeten kijken. Zijn er losse onderdelen waarin een baby verstrikt kan raken? Hoe zit het met je kookgedeelte, zijn daar risico’s? En waar heb je je bestek opgeborgen?

Als je in een caravan of camper kampeert dan zijn al deze risico’s waarschijnlijk minimaal, omdat alle gevaren op hoogte zijn of verstopt achter deurtjes die je baby waarschijnlijk nog niet kan openen. Maar ga je in een tent kamperen, dan zul je toch wat kritischer moeten kijken. Zo hadden wij – bij gebrek aan beter – een waterkoker op het grondzeil van de tent staan. Je zult begrijpen dat we onze baby geen moment lieten kruipen op het moment dat die aanstond of dat er nog heet water in zat. Daar hadden we een regel voor: waterkoker aan, baby op schoot of in het campingbedje. Sowieso was het campingbedje een uitkomst, want iedere keer dat je even je handen ergens anders nodig had als bij je kindje, kon het campingbedje als box dienen.

Hoe vind je de beste camping?

Wat de beste camping is als je voor het eerst met een baby wilt gaan kamperen is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. Misschien vind je het wel heel fijn om op een grote familiecamping te staan (omdat daar waarschijnlijk meer mensen met jonge kinderen zijn die er niet van zullen opkijken als jij met een huilende baby zit), maar misschien vind je iets kleinschaligers ook wel fijn.

Wat je in ieder geval niet wil, is een camping waar eigenlijk alleen ouderen komen. Wel lekker rustig, maar je zult je er zelf met een huilende baby waarschijnlijk niet helemaal op je gemak voelen. Zoek je een rustige plek, maar wel één waar je meer gezinnen tegenkomt, dan is een boerencamping een leuke middenweg. Er is (ook voor eventueel meereizende wat grotere kinderen) genoeg te zien en te doen, maar je wordt er ’s ochtends – wanneer je baby misschien wel eens uitslaapt – niet gewekt door een overenthousiast animatieteam. 

Mooie, kindvriendelijke campings vind je in Nederland bijvoorbeeld bij ACSI Eurocampings, Ardoer of Molecaten. Ook een aanrader zijn de campings van Landal! Misschien heb je al ervaring met verblijven in een huisje bij Landal. Dan weet je dat de parken allemaal zeer goed ingericht zijn op de komst van kinderen. Kamperen bij de boer kan bijvoorbeeld bij Boerenbed.

Een alternatief wat ik in dit artikel nog helemaal niet besproken heb is om te kiezen voor luxe. In dat geval zoek je een glampingaccommodatie op! Zo staat je tent en je bed al bij aankomst en hoef je je nergens druk om te maken. Glampingaccommodaties zijn in negen van de tien gevallen ook geschikt als je met een baby eropuit wil. Kamperen in een glampingaccommodatie kan bijvoorbeeld bij Boerenbed

Wat doe je als je baby niet wil slapen op een camping?

Waarschijnlijk doe je op de camping precies hetzelfde als thuis wanneer je baby niet wil slapen. Je sust, troost en wiegt net zolang tot je kindje wel in slaap valt. Helpt dat allemaal niet? Misschien helpt het om even te wandelen over de camping? Wat er ook gebeurt, blijf rustig en maak je niet te druk om andere campinggasten. Veel van hen hebben ook kinderen en weten hoe lastig het kan zijn met een baby. 

Onze eigen ervaring met kamperen met een baby

Dit artikel over kamperen met een baby had ik graag zelf willen lezen voordat ik in 2020 voor het eerst ging kamperen met een baby. Ons kampeergezelschap bestond toen uit mijn man, ikzelf, onze destijds vijfjarige en de destijds acht maanden oude baby. We gingen een week lang met onze tunneltent. De bestemming: de boerencamping op hemelsbreed nog geen kilometer van ons huis. Die bestemming was zeer strategisch gekozen. We vonden het namelijk behoorlijk spannend om er met de tent op uit te gaan met ons kleintje. Onze grootste zorg was hoe het ’s nachts zou gaan. Wat nou als hij ’s nachts niet wilde slapen en we de hele camping wakker hielden?

Daar hadden we een handige oplossing voor bedacht. Destijds hadden we namelijk nog een bakfiets. We besloten van tevoren dat als hij ’s avonds om 22.00 uur nog niet sliep (en daarbij lawaai maakte) één van beide met hem in de bakfiets weer naar huis zou gaan en daar met hem zou gaan slapen, om de volgende dag ’s ochtends weer terug te keren. Zo gezegd, zo gedaan. Van de hele week kamperen waren er drie nachten dat het niet ging zoals we vooraf gehoopt hadden. Hup, de kleine in de bakfiets en op naar huis, op naar een goede nacht rust voor onszelf en voor de overige campingbezoekers!

Die overige campingbezoekers drukten ons trouwens meer dan eens op het hart dat het écht niet nodig was om thuis te gaan slapen. Zij vonden het helemaal niet vervelend dat ons jochie ’s avonds soms wat huilde. Op de één of andere manier sliepen andere kinderen daar moeiteloos doorheen (of waren om 22.00 uur ook nog wakker). Oftewel: wij maakten ons misschien wel druk om niks.

Los van die drie nachten thuis slapen was het kamperen met baby heerlijk. Met een leeftijd van acht maanden hoef je je namelijk nog niet heel erg druk te maken over of je kind al weg kan lopen (die van ons kroop toen net een tijdje, maar vond gras wat spannend dus kwam nooit ver!). Het campingbedje hebben we tevens als box gebruikt, dus er waren zelfs momenten dat we echt even konden ontspannen met een boek. Daarnaast was het natuurlijk ook gewoon hard werken zoals dat thuis ook ging. Luiers verschonen gaat natuurlijk altijd door en bij gebrek aan een commode is dat niet altijd fijn voor je rug, maar dat ‘probleem’ woog niet op tegen de leuke momenten die we samen hebben gehad.

Ben jij er al over uit of je wilt gaan kamperen met je baby? Boek dan je verblijf bij campings als Ardoer en Landal Campings of Molecaten dan zit je altijd goed!

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply