Skip to main content

Drachten beleeft dit jaar de eerste editie van het nieuwe festival Licht op Drachten: een tiendaags lichtkunstfestival in en rond het centrum van Drachten in de donkere dagen van het late najaar. Met een breed scala aan op licht gebaseerde werken, zoals sculpturen, installaties en projecties, zet het festival de verschillende pleinen, gevels en verborgen plekken van Drachten op een nieuwe en betoverende manier in het licht.

Betoverende lichtroute

Stel je voor: je wandelt door Drachten en staat plots oog in oog met een metershoog kleurrijk kunstwerk. Even verderop zie je een projectie op een muur, met een tekst waardoor je met heel andere ogen naar het gebouw kijkt. Nog even verderop stuit je op een klein speels lichtschouwspel, dat juist door z’n formaat indruk maakt. En dat is nog niet alles. In totaal zijn er ruim twintig lichtkunstwerken die je aandacht vragen. Wie Drachten al kende zal zich verbazen over hoe het stadse dorp tot leven komt door het in een ander licht te zetten. Wie Drachten nog niet kende, zal zich verwonderen over de veelzijdigheid en levendigheid van de plaats. 

Licht op Drachten wordt een onvergetelijke wandeling vol kleur, pracht en verwondering. Met onder andere het speelse werk van Wies Noest (Oude Bildtzijl), het imposante van Koros Design (Boedapest), het magische van Motomichi Nakamura (New York) en het ontregelende van Marten Winters (Leeuwarden). Dat alles met elkaar verbonden door de poëtische projecties van Kroft&Smids (Leeuwarden). 

Randprogrammering

Naast de route met lichtkunstwerken in het centrum van Drachten, is er nog veel meer te beleven tijdens Licht op Drachten. Van een krankzinnige liveshow met metershoge vlammen tot een video-installatie op muziek. En dat is nog maar een kleine greep, de volledige programmering komt in november op de website van Open Drachten te staan.

Of je nu een kunstliefhebber bent, nieuwsgierig bent naar hoe de Drachtster binnenstad kan worden omgetoverd of op zoek bent naar een verrassende activiteit voor het hele gezin, Licht op Drachten is voor iedereen! Kijk voor meer informatie over het festival op www.opendrachten.nl.

(Winter)kamperen in de omgeving van Drachten

Mocht je er nou met je caravan of camper op uit willen om het lichtkunstfestival te bezoeken, dan zijn er in de omgeving verschillende campings en camperplaatsen waar je terecht kunt. Meer over winterkamperen in Friesland vind je hier!

Camping en Bootverhuur Natuurlijk de Veenhoop De Veenhoop
Camping De Stjelp Oudega
Campspace De BoppeTike De Tike
Camperplaats Jachthaven De Drait Drachten
Natuurcamping de Leyen Rottevalle
La dure Rottevalle

Leave a Reply