Skip to main content

Als je op zoek bent naar een fijne, kleinschalige camping in Fryslân met heel veel aandacht voor biodiversiteit, een paar boerderijdieren en misschien zelfs wel stalling voor je eigen paard, dan is Camping Botniahiem in Damwâld een goed adres. Wij verbleven hier met gezin met twee kinderen (7 & 3) in de eerste week van de zomervakantie regio Noord.

 

Camping Botniahiem

Camping Botniahiem – bezocht in juli 2023

Wie vroeger wel eens gekampeerd heeft bij Camping Botniahiem kent de camping nu niet meer terug. Twee jaar geleden is de camping van eigenaar gewisseld. De camping wordt nu door Johannes en Anouk Rosier gerund en zij doen er alles aan om de camping stapje voor stapje naar eigen smaak/kunde te verbeteren.

Waarom wij deze zomer voor Camping Botniahiem kozen? Nou, allereerst omdat ik het de campingeigenaren ooit beloofd heb. Ik mocht namelijk twee jaar geleden de teksten voor hun website schrijven en heb ze toen toegezegd dat wij ook eens zouden komen kamperen. Dus het werd tijd om de daad bij het woord te voegen! Daarnaast staat deze camping in ons eigen dorp, en dat is om meerdere redenen erg handig voor een kampeervakantie. Bijvoorbeeld omdat we nog maar net een nieuwe vouwwagen hebben. Was het een soort van tweede ‘proefvakantie’. Ook leek het ons een hele fijne camping voor onze kinderen, die dol zijn op dieren.

Camping botniahiem dieren

Op de camping zijn twintig kampeerplaatsen, is er een camperplaats en zijn er nog zeven huisjes die je kunt huren. Daarnaast is er een stal waar je – in overleg natuurlijk – je paard of pony kunt stallen. Er zijn twee kleine speeltuintjes en de kinderen mogen van al het speelgoed zoals skelters kosteloos gebruik maken.

Nieuw sanitair

Na de overname van de camping door de familie Rosier is er allereerst geïnvesteerd in een nieuwe sanitairvoorziening. Ook de receptie is helemaal vernieuwd. Hier kun je naast toeristische informatie ook terecht voor lokale bieren, suikerbrood, ijsjes en broodjesservice.

Jonge biggetjes

Op de camping vind je verschillende boerderijdieren. Zo liepen er nu in de dierenweide een paar geitjes, een stierkalfje en is er een varken genaamd Peppa. Ook zijn er ganzen, eenden en kippen. In de stal zijn er daarnaast nog twee konijnen. Het varken was tijdens ons verblijf hoogzwanger. Spannend dus, iedere dag even kijken of er al jonge varkentjes geboren waren! Helaas voor ons liet de bevalling nog even op zich wachten, maar inmiddels hebben we via de socials doorgekregen dat Peppa inmiddels trotse moeder is van maar liefst elf kleine biggetjes!

Peppa Camping Botniahiem

Camping met paardenstalling

Wij verbleven op de camping in wat voor Camping Botniahiem de drukste week van het jaar is, de week voor de Paardendagen in Damwâld/Driezum/Wâlterswâld. Een enorm evenement waar paardenliefhebbers vanuit binnen- en buitenland op af komen. En waar denk je dat die paardenliefhebbers kamperen voorafgaand aan het evenement? Juist: op Camping Botniahiem. Een gezellige boel met al die paarden en pony’s, maar wees gewaarschuwd: vooral Brabanders weten de camping te vinden en je weet wat men over Brabantse nachten zegt 😉 Zelf heb ik er trouwens helemaal geen hinder van ondervonden en ook onze kinderen sliepen overal doorheen. Het is ook maar net of je je stoort aan gezelligheid op de camping.

Biodiversiteit op de camping

Wat ik zelf ook enorm mooi vond op Camping Botniahiem was het gezoem en gefladder van vele hommels, vlinders en andere soorten insecten. Op de camping zijn heel veel stroken ingezaaid met bloemenmengsels waar veel insecten op af komen. Er is zelfs een hele vlindertuin! Een feest voor het oog!

hommel Camping botniahiem

Oordeel van de kinderen

Het valt me elke keer weer op als we een camping bezoeken: animatieteams en activiteiten zijn leuk, maar het ontbreken van activiteiten maakt niet dat de kinderen zich er minder vermaken. Kinderen vermaken zichzelf namelijk prima als er wat speeltoestellen zijn, ze zich vrij over de camping kunnen verplaatsen en er wat dieren zijn om zo nu en dan te bezoeken! Onze jongste (3,5) wist zichzelf prima te redden op de camping zonder te verdwalen en onze oudste (toen nog 7) vond het ook heerlijk. Natuurlijk, wanneer het regende sloeg de verveling wel wat sneller toe, maar waar is dat niet het geval? Als het aan de kinderen ligt, komen we hier gewoon nog een keer terug.

Jamet Air

Onze Jamet Air op Camping Botniahiem

Camping botniahiemCamping botniahiem

Leave a Reply