Skip to main content

Online je vignet of milieusticker bestellen; dat is tegenwoordig heel gemakkelijk! Ik kan me nog herinneren dat wij voor het eerst een vignet nodig hadden voor het buitenland. Daarvoor moesten we nog naar een fysieke winkel. En voor wat precies? Een stickertje dat je op je autoraam moet plakken. Gelukkig kan dat tegenwoordig een stuk gemakkelijker en bestel je je milieustickers en tolvignetten voor landen als Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland gewoon online. Handig, voor als je binnenkort met de caravan of vouwwagen op pad gaat!

Wat is een vignet eigenlijk?

Een vignet, of ook wel een tolvignet, is een simpel stickertje dat ervoor kan zorgen dat je geen torenhoge boetes hoeft te betalen als je in het buitenland bent. Door middel van het bevestigen van het stickertje aan de binnenkant van je voorruit kun je laten zien dat je tol hebt betaald voor het gebruik van bepaalde (snel)wegen.

Een vignet of milieusticker bestellen is altijd aan te raden. De kosten bedragen gemiddeld 12 euro. De boetes daarentegen kunnen flink in de papieren gaan lopen! Bovendien scheelt het aan de grens vaak tijd.

Wat is een milieusticker?

Is een tolvignet dan hetzelfde als een milieusticker? Nee, dat is het niet. Een milieusticker – welke verplicht is in een aantal Europese landen – heb je nodig als je in bepaalde milieuzones wilt rijden. Met de milieusticker geef je aan dat je auto voldoet aan de (soms heel strenge) eisen die het land stelt aan rijden in de milieuzone.

In welke landen heb ik een vignet nodig?

Dit zijn de landen in Europa waar je een tolvignet nodig hebt. Let op: niet in ieder land is het type vignet hetzelfde. Zo zijn er landen die stickers hebben die je op je raam dient te plakken, maar er zijn ook landen die een E-vignet hanteren.

 • Bulgarije
 • Hongarije
 • Moldavië
 • Oostenrijk
 • Roemenië
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Tsjechië
 • Turkije
 • Zwitserland

Sam en Isa doeboek

Waar heb ik een milieusticker nodig?

Er zijn een aantal landen in Europa waarvoor je een milieustickers dient aan te schaffen.

 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Spanje (alleen voor Barcelona en Madrid)
 • Zwitserland

Online je vignet of milieusticker bestellen

Vignet Oostenrijk

Voor Oostenrijk is het al sinds 1979 noodzakelijk om een vignet te hebben voor voertuigen tot 3500 kilo. Er zijn drie verschillende opties:

Het vignet van Oostenrijk is gekoppeld aan je kenteken. Je kunt kiezen voor zowel een digitaal vignet als een fysieke raamsticker.

Bestel hier je vignet voor Oostenrijk!

Vignet Zwitserland

Als je met een caravan, vouwwagen of een andere aanhangwagen naar Zwitserland gaat, dien je niet één, maar zelfs twee vignetten aan te schaffen. Voor Zwitserland kun je alleen vignetten kopen met een geldigheid van een jaar. Daarbij geldt wel dat als je nu een vignet aanschaft, deze tot 31 januari 2024 geldig is.

De boetes in Zwitserland voor het niet hebben van een vignet kosten rond de €180,-.

Bestel hier je vignet voor Zwitserland!

Milieusticker voor Duitsland

In Duitsland heb je voor sommige plaatsen zoals Aken, Keulen, Dortmund en München een milieusticker nodig. Deze kost slechts €14,96 per kenteken dus dat is de moeite van het riskeren van een boete niet waard!

Bestel hier je milieusticker voor Duitsland!

Milieusticker voor Frankrijk

In Frankrijk zijn de regels met betrekking tot milieustickers behoorlijk streng en ook nog eens erg verschillend per plaats. Schaf je echter een milieusticker aan, dan is deze geldig in héél Frankrijk. Wel kunnen er plaatselijke beperkingen zijn, dus lees je daarover goed in voor je op reis gaat! Is je auto geregistreerd voor 1997, dan kun je geen milieusticker krijgen. Heeft je auto een LPG installatie, dan komt deze ongeacht het bouwjaar wel in aanmerking voor een paarse sticker.

Bestel je de Franse milieusticker dan wordt deze door de Franse overheid per post aan je verstuurd.

Het is mogelijk om de Franse milieusticker rechtstreeks te bestellen in Frankrijk, maar de website waarop dat moet is Franstalig, er kan alleen betaald worden met creditcard en er is specifieke informatie over je voertuig nodig. Veel mensen ervaren het bestellen van deze milieusticker als lastig, en daarom is het goed om te weten dat je ook via een bemiddelingspartij een milieusticker kunt aanschaffen. Bij vignet-bestellen.nl regelen ze dit dagelijks en krijg je zonder al te veel moeite je milieusticker zo snel mogelijk in huis.

Bestel hier je milieusticker voor Frankrijk!

Ga je bijna op vakantie? Dan moet je snel je vignet of milieusticker bestellen om deze op tijd in huis te hebben. Sommige vignetten kun je al binnen 48 uur in huis hebben, maar andere vignetten kunnen soms wel weken overheen gaan. Bestel dus snel!

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply