Skip to main content

Eerder dit jaar kon je al lezen dat wij in onze zoektocht naar een nieuw kampeermiddel hebben gekozen voor de Jamet Air 2023. Deze vouwwagen hebben wij inmiddels drie keer meegehad voor een kampeertripje in eigen land, dus de hoogste tijd voor een review van deze vouwwagen! En om de review alvast maar even samen te vatten: wij zijn heel erg enthousiast!

Jamet Air 2023

We bezochten de volgende campings met onze Jamet Air 2023:

Waarom een vouwwagen?

Begin dit jaar hadden we een flinke financiële meevaller. Toen dit voordeed hebben we lang nagedacht over wat we met dit geld wilden gaan doen. En al snel zaten we alleen nog maar te kijken naar vakantiemogelijkheden. De afgelopen jaren hebben we met name doorgebracht in vakantiehuisjes, stacaravans en chaletjes, maar ook de tent pakten we er zo nu en dan bij. Vakantiehuisjes en stacaravans waren voor het gemak wel even leuk, maar ik miste daarbij het echte kamperen. Maar met een tent voelde ik me vaak toch ook wel wat beperkt. Ik miste ruimte en het slapen op de grond ging me wat tegenstaan.  Tijd dus om te kijken naar een kampeermiddel met iets meer luxe!

We hebben even naar caravans gekeken, ook een daktent passeerde nog eens de gedachten, maar al snel waren we er over uit dat een vouwwagen het beste bij ons past. Een vouwwagen is namelijk eigenlijk het beste van verschillende werelden, zo oordeelden wij. Wel veel ruimte en gemak, maar toch ook nog een beetje het tentgevoel. We hadden weliswaar helemaal geen ervaring met kamperen met een vouwwagen dus zijn we eerst maar eens op onderzoek uitgegaan.

In onze zoektocht naar een vouwwagen kwamen we al snel uit bij Vouwwagencentrum Noardburgum, bij ons enkele kilometers verderop. En alhoewel we eigenlijk kwamen kijken voor een tweedehands exemplaar, liepen we eigenlijk direct tegen de Jamet Air 2023 aan en bleken andere vouwwagens al snel geen optie meer. Want dit was eigenlijk precies wat we zochten!

Waarom de Jamet Air 2023?

De Jamet Air 2023 is een vouwwagen zonder stokken, maar met opblaasbare buizen. Twee grote ronde luchtbogen zetten de voortent op z’n plek, zes kleine ’tussen-buizen’ zorgen ervoor dat de boel niet in elkaar zakt. Klinkt heel gemakkelijk, en dat is het dan ook. Wij kozen ervoor om ook nog een luifel aan de vouwwagen toe te voegen. Zodoende hebben wij drie grote ronde luchtbogen en negen losse ’tussen-buizen’.

De Jamet Air 2023 is standaard geschikt voor vier personen om in te slapen. Je kunt er echter nog twee ondertentjes bij kopen, zodat er in totaal plek is voor zes personen om te slapen. Wij zijn met z’n vieren maar kochten wel alvast één ondertentje erbij. Onze kinderen zijn nu 8 en 3 en vinden het nog heel leuk om bij elkaar te slapen, maar ik kan me zo voorstellen dat dit over een paar jaar heel anders is. En tot die tijd gebruiken we het ondertentje dan ook als opbergruimte. Onze koffers passen er met gemak in.

Na het uitklappen van de vouwwagen is de voortent gemakkelijk te bevestigen. Deze rits je namelijk aan het slaapgedeelte. Doordat dit grondzeil vast zit aan het slaapgedeelte heb je ook weinig last van tocht en komt er ook geen water binnen. En dat is wel zo handig gebleken de afgelopen natte vakantieweken!

Bij het opzetten van de Jamet Air heb je eigenlijk nog het meeste werk van al de haringen die je in de grond moet slaan. Wij zijn daar nog een beetje mee aan het experimenteren. Zijn echt al die haringen nodig? Of kan het ook met een harinkje minder hier en daar? Nou is het wel zo dat wij er wel van houden dat een tent (of voortent in dit geval) gewoon goed stevig staat, dus wij gebruiken eigenlijk altijd alle haringen wel.

molecaten park de leemkule jamet air

Het opblazen van de luchtbogen kost echter lang zo veel tijd niet als dat ik vooraf had gedacht. Wij pompen de luchtbogen met een handpomp op (die zit er standaard bij bij aanschaf van een Jamet Air 2023), en dat is een kwestie van een paar minuten goed doorpompen. Daarbij komt het wel even aan op de armspieren, maar echt vervelend is het niet. De ’tussen-buizen’ blaas je in ongeveer een minuut per buis op.

Standaard zit bij een Jamet Air een buitenkeuken. Deze heeft Henk zelf voorzien van wieltjes, want die keuken bleek toch wel erg zwaar te zijn om even op z’n plaats te tillen. Niet onmogelijk, maar met wieltjes gaat het een stuk handiger. De buitenkeuken kun je overigens ook gewoon in de voortent plaatsen. Wij kozen ervoor om deze onder de luifel neer te zetten. De buitenkeuken heeft drie pitten om op te koken en voldoende ruimte om je potten, pannen, bestek en bekers te bewaren. Wij hebben dan wel erg kleine pannen om in te koken, wat grotere pannen zullen er wellicht niet in passen.

De voortent van de Jamet Air 2023 is erg ruim en er is dan ook genoeg ruimte voor een tafel met vier (best wel grote) campingstoelen. Ook hebben wij twee campingkastjes en een compressor koelbox. En dan is er nog de nodige beweegruimte!

Natuurlijk loop je tijdens je eerste drie keer kamperen met een nieuwe vouwwagen tegen bepaalde zaken aan. Zo bleek de voortent enorm te lekken tijdens de eerste de beste plensbui die we deze zomer hadden. Paniek alom, want dat verwacht je niet van een nieuwe vouwwagen. Een telefoontje gepleegd naar Vouwwagencentrum Noardburgum en zij raadden ons aan om de voortent te impregneren. We zaten in de buurt van Kampeerwereld Hendriks en haalden daar impregneermiddel dat inderdaad onze lekkage verhielp.

Waar we ook nog tegenaan liepen was dat door het ontbreken van buizen je niet echt gemakkelijk een kapstokje kunt creëeren. We zijn nog aan het kijken hoe we dat zelf gemakkelijk kunnen oplossen. Als iemand een goed idee heeft dan houden we ons aanbevolen!

Wat vinden wij nou zo fijn aan deze vouwwagen?

Alles samengevat zijn we heel erg enthousiast over de Jamet Air 2023 en zien we onszelf de komende jaren veelvuldig met deze klapvilla op pad gaan! Onze eerste drie vakanties in deze vouwwagen smaken in ieder geval naar meer! Doordat we nu een vouwwagen hebben waar we zoveel mogelijk van onze campingspullen in op kunnen bergen scheelt ons dat heel veel inpakken en opruimen. Schone kleren, beddengoed en boodschappen mee en we kunnen vertrekken!

Je kunt de Jamet Air 2023 kopen bij Vouwwagencentrum Noardburgum, maar natuurlijk zijn er meer dealers waar je deze vouwwagen kunt bekijken en aan kunt schaffen.

Jamet Air

Hier zie je de Jamet Air 2023 zonder luifel

Heb je een vraag over de Jamet Air 2023, heb je zelf dezelfde vouwwagen en heb je nuttige tips? Laat het weten in de reacties!

Een wat lelijke mok van een overigens wel heel herkenbare gedachte!

Deze blog kan affiliate-links bevatten.

2 Comments

 • Nick schreef:

  Hoi Johanna,

  Wat goed om te lezen dat de Jamet AIR jullie zo goed bevalt. Wij zijn voornemens om komend jaar ook de Jamet AIR aan te gaan schaffen. De bedoeling is dat ik deze zelf op moet kunnen zetten, wat volgens mij door het opblaasbare prima mogelijk moet zijn.

  Vraag die ik had hoe de opslag capaciteit is, de Jamet AIR heeft namelijk geen “easy acces” toegang. Kun je de tafel, stoelen en kastjes makkelijk kwijt inclusief nog een krat of 2 aan eten/spullen?

  Alvast dank voor de reactie.

  Mvg
  Nick

  • Johanna schreef:

   Hoi Nick,

   In principe is het mogelijk om de vouwwagen in je eentje op te zetten, maar met z’n tweeën gaat wel echt even wat gemakkelijker.

   Wij hebben in onze vouwwagen in het middenpad een tafel en vier stoelen (plus één voetensteun voor één van de stoelen) en twee opvouwbare kastjes liggen. Dan is het middenpad wel goed vol trouwens! Naast het middenpad zijn er twee bankjes waar je de nodige spullen in kwijt kunt. Wij doen hier meestal het beddengoed, verlichting, stekkerdozen en dat soort spullen in.

   Daarnaast hebben we nog een disselbak, hierin bewaren ons gereedschap, wat buitenspeelgoed van de kinderen en de luifel in. Een krat met eten past dan niet meer, maar daar hebben we de kofferbak voor!

   Alvast veel plezier met de plannen gewenst!

Leave a Reply