Skip to main content

Sinds een tijdje ben ik lid van een Facebookgroep genaamd ‘kamperen met kinderen’. In die groep zitten zo’n 10.000 kampeerders die er graag met hun kinderen op uit gaan en zich graag laten adviseren door andere kampeerders met kinderen. De meest uiteenlopende vragen komen voorbij, vooral over ervaringen met campings en kampeermiddelen. Vanochtend las ik echter een opvallende vraag: Hoe zit het met toegang tot het zwembad op een camping met gezichtsherkenning? In eerste instantie dacht ik: ‘Is het niet wat vroeg voor 1 april-grappen’? Maar toen ik de reacties las bleek het bittere ernst. De vraag werd gesteld n.a.v. een mail van een camping die gaat werken met gezichtsherkenning voor toegang tot het zwembad op de camping. Dat maakte me nieuwsgierig, vandaar dat ik verder op zoek ben gegaan naar hoe dit werkt en welke campings hier gebruik van maken.

Met gezichtsherkenning toegang tot zwembad

De vraag in de Facebookgroep luidde: ,,Even een vraag of mensen hier ervaring mee hebben; ik kreeg dus een mail van een zeer bekende kindercamping waarbij er voortaan gebruik gaat worden gemaakt van gezichtsherkenning om te kunnen zwemmen. Zijn er mensen die hier al ervaring mee hebben? En hoe werkt dit dan precies? Begrijp mij niet verkeerd, maar ik vind het geen prettig idee als ik ergens in een systeem sta om te kunnen gaan zwemmen?”

Uit de reacties die op het bericht kwamen bleek dat er al een aantal campings met zogeheten biometrische gegevens werkt. Het gaat om o.a. de volgende campings:

En de camping waar vanaf dit jaar met gezichtsherkenning gewerkt gaat worden is Camping de Paal in Bergeijk. Camping de Paal gaat overigens ook werken met gezichtsherkenning in hun nieuwe overdekte speeltuin die dit jaar geopend wordt.

De reacties op het bericht in de Facebookgroep over toegang tot het zwembad op een camping met gezichtsherkenning zijn verschillend. Veel mensen maken zich zorgen om hun privacy of vertellen dat het systeem niet goed werkte op een camping die zij eerder hebben bezocht. Anderen geven aan er ook al ervaring mee te hebben en dat het voor hen wel positief uitpakte: geen pasjes meer mee naar het zwembad was voor hen wel gemakkelijk. Een opvallende reactie was van een kampeerster die bij de receptie had gevraagd om haar kind uit het systeem te halen, omdat het kind op een dag al in het zwembad lag maar zelf nog geen zwemdiploma had…

Waarom gezichtsherkenning op campings?

Op de meeste websites van campings die werken met gezichtsherkenning heb ik weinig kunnen vinden over de beweegredenen om gezichtsherkenning in te zetten. Alleen Beerze Bulten is hierover transparant, al hebben zij het ook vooral over de voordelen voor de gasten. Zo hoeven zij nooit meer een toegangsbewijs te laten zien, is er sprake van een gemakkelijke, snelle en veilige toegangscontrole en werkt Beerze Bulten op die manier aan een veiligere omgeving voor de eigen gasten. Dat lijkt mij dan ook de voornaamste reden om gezichtsherkenning in te zetten; om ongenode gasten te kunnen weren en het voor campinggasten gemakkelijker te maken.

Hier vind je 9 x de leukste campings met zwembad in Groningen!

Hoe werkt toegang tot het zwembad op een camping met gezichtsherkenning?

Wanneer de camping van jouw keuze werkt met gezichtsherkenning voor het zwembad dan wordt je vooraf gevraagd om thuis een foto van jezelf (en je meereizende familieleden) te uploaden in het systeem van de camping. Wanneer je vervolgens op de camping naar het zwembad gaat, laat je je gezicht zien voor een scanner. Een computerprogramma zoekt een aantal gezichtsherkenningspunten op die het programma vergelijkt met je eerder geüploade foto’s. Komen jouw gezichtherkenningspunten overeen met je foto, dan zal het poortje voor je opengaan. Dat gebeurt al in slechts enkele seconden.

Maar hoe zit het dan met de privacy als je naar een zwembad op een camping met gezichtsherkenning gaat? Er is sprake van een unieke versleutelde code die wordt opgesteld aan de hand van jouw geüploade foto. Alhoewel je gezicht dus herkend wordt, wordt er verder niets met jouw gezicht gedaan. Zou iemand alleen de versleutelde code in handen krijgen (wat in theorie niet kan, want versleuteld), dan kan een ander daar nooit een echt gezicht aan koppelen. Bovendien wordt de versleutelde code in een digitale kluis opgeslagen. En die is, zoals je mag verwachten, digitaal beveiligd.

ReizenReizen

Is gezichtsherkenning op een camping toegestaan?

Het inzetten van biometrische toegang is niet per definitie verboden. Wel is het noodzakelijk dat de persoon die ‘gescand’ wordt daar toestemming voor geeft en dat de gezichtsherkenning alleen kan worden opgeslagen in de vorm van een versleutelde code. Door je eigen foto te uploaden naar het systeem van de camping geef je toestemming automatisch je toestemming hiervoor.

Wat nou als je geen toegang wilt middels gezichtsherkenning?

Tussen de reacties op het Facebookbericht zaten ook reacties van mensen die liever niet wilden dat zij middels gezichtsherkenning toegang tot het zwembad zouden krijgen. Via de receptie was er voor hen dan vaak nog wel wat te regelen. Of dat bij iedere zwembad op een camping met gezichtsherkenning het geval is, is bij mij niet bekend.

Met een zwembril op kan het zijn dat je gezicht niet herkend wordt 😉

Heb of ken jij nog een camping met binnen- of buitenzwembad die niet in deze lijst staat maar ook werkt met gezichtsherkenning? Reageer dan op dit bericht en we nemen de camping mee in ons overzicht!

Heb jij al een keuze kunnen maken voor je volgende kampeervakantie? Boek dan snel je camping via ACSI Eurocampings!

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply