Skip to main content

Op campings, camperplaatsen en online fora over kamperen gaat het momenteel nergens anders over: hoe houd je het ’s nachts warm in de tent of caravan? Want wat is het koud ’s nachts momenteel! Kamperen in de kou is voor sommige mensen geen enkel probleem. Zij gaan zelfs graag winterkamperen! Anderen zijn meer mooi-weer-kampeerders (en daar reken ik mezelf ook toe) en houden het het liefst wat warmpjes in de tent. Ben jij op zoek naar manieren om het ’s nachts warm te houden tijdens het kamperen in de kou? Lees dan snel verder!

kamperen in de kou

Afbeelding van chulmin park via Pixabay

Het lekker warm hebben tijdens koude nachten op de camping valt of staat met de juiste materialen. De oplossing kan heel verschillend zijn. De één zweert bij het gebruik van een kruik in bed, terwijl de ander fleecedekens onder het luchtbed legt. Weer een ander slaapt niet zonder elektrische deken en weer een ander investeert flink in de juiste slaapmat. Oh ja, en een hond in bed wordt ook nog wel eens genoemd! In deze blog over kamperen in de kou behandelen we de volgende producten:

 • slaapzakken
 • slaapmatten
 • elektrische campingkachel
 • elektrische deken
 • wollen dekens
 • overig beddengoed en overige gadgets

Slaapzakken

Let er bij de aanschaf van een slaapzak op tot welke temperatuur de slaapzak voldoende verwarmt. Het maakt namelijk enorm veel verschil of een slaapzak tot een graad of acht in de plus kan verwarmen, of dat de slaapzak ook geschikt is bij temperaturen tot min 10 of nog lager! In je slaapzak kun je het best nog een lakenzak doen voor extra warmte. Sowieso is werken met laagjes een goed idee.

Deze slaapzak is geschikt voor temperaturen tot ongeveer 3 graden Celsius.

Ook leuk om te lezen: kies je voor een één- of tweepersoons slaapzak?

Slaapmatten

Of je nou op de grond slaapt in een tent, of iets hoger in een vouwwagen of caravan; kou komt vaak vanuit de grond. En als je eenmaal rilt als een rietje, dan is de kans klein dat je uit jezelf weer warm wordt. Als het nog heel koud is ’s nachts zijn luchtbedden je grootste vijand. De lucht ín het luchtbed koelt namelijk enorm af en daar zijn weinig foefjes voor te verzinnen om dat tegen te gaan. Sommige kampeerders proberen de kou te voorkomen door bijvoorbeeld fleecedekens onder het luchtbed neer te leggen, maar dit helpt niet tegen de kou die vanaf de zijkant het luchtbed binnendringt. Anderen leggen de fleecedekens bovenop het luchtbed. Dit zou iets beter moeten helpen.

In ieder geval doe je er als je gaat kamperen in de kou beter aan om in plaats van een luchtbed een self inflatable slaapmat te gebruiken. Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten, waarbij de diksten vaak ook het meest isolerende werking hebben. Extra pluspunt van de self inflatable slaapmat is dat ze vaak ook nog lekkerder liggen dan luchtbedden!

Deze slaapmat is 15 centimeter dik, en geschikt voor zowel kamperen in de kou als kamperen in de hitte!

Wil je weten hoe je de beste keuze maakt wat betreft slaapmatten? Lees dan ‘Zo kies je de beste slaapmat voor je kampeeravontuur!’

Elektrische campingkachel

Als je zelf al warm bent op het moment dat je je slaapzak in stapt, dan scheelt dat vaak een hele hoop. Maar hoe houd je het warm als het buiten vriest? Met een elektrische campingkachel houd je je kampeermiddel zoals tent, caravan of vouwwagen behaaglijk. Je kunt de campingkachel ’s nachts aan laten staan als het echt heel koud is, maar je kunt deze ook uitzetten op het moment dat je gaat slapen. Nadeel daarvan is dat het ’s ochtends erg fris opstaan is.

Hier vind je verschillende elektrische campingkacheltjes.

Ook leuk maar niet voor iedereen geschikt is het gebruik van een draagbare houtkachel zoals bijvoorbeeld van het merk Nurgaz! Als je een kachelflap laat monteren in je (voor)tent dan kun je een houtkachel gebruiken in je tent.

Elektrische deken

Een halfuurtje voor het slapen gaan of de hele nacht een verwarmd bed? Met een elektrische deken ben je gegarandeerd lekker warm als je gaat slapen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor extra stopcontacten nodig hebt.

Er zijn veel verschillende elektrische dekens op de markt. Deze elektrische deken van het merk Medisana is prettig geprijsd en wordt warm aanbevolen!

Wollen dekens

Je moet er van houden, maar warm is het zeker: slapen onder wollen dekens! Kamperen in de kou wordt zo een makje. Wol isoleert namelijk heel erg goed. Goede slaapmat of matras, hoeslakens en meerdere wollen dekens zullen je nachtrust zeker goed doen!

Overig beddengoed en overige tips

En dan zijn er nog een heleboel soorten beddengoed waar ik het nog niet eens over heb gehad. Zoals ik al eerder in deze blog schreef is het werken met laagjes altijd een goed idee. Dus verschillende fleecedekens, maar ook badstoffen hoeslakens, moltons en eventueel donzen dekbedden kunnen je helpen aan een warme nacht.

Andere tips die nog wel eens kunnen helpen:

 • een warmwaterkruik
 • flesjes met warm water erin
 • picknickkleden onder je slaapmat
 • thermokleding dragen
 • juist helemaal geen kleding dragen
 • een muts opzetten (je verliest veel warmte via je hoofd)
 • karton onder je luchtbed neerleggen
 • een Stoov warmtedeken
 • alcohol drinken voordat je gaat slapen 😉

Heb je het na al deze tips nog koud als je gaat slapen? Dan is het wellicht tijd om eens na te gaan denken of je niet beter een warmere bestemming op kunt gaan zoeken!

Ben je op zoek naar materialen de jou tijdens het kamperen in de kou een goede en warmte nachtrust geven? Bij Vrijbuiter hebben ze alles voor een geslaagde kampeervakantie en warme nachten! Bestel je slaapzakken, slaapmatten en andere spullen snel en geniet van je kampeervakantie!

Kachels

Kampeerliefde.nl maakt gebruik van affiliate marketing en kan dus affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten die volgens mij de moeite waard zijn. Maak je gebruik van één van de links op Kampeerliefde.nl voor je aankoop? Bedankt! Je helpt mij daarmee om deze website verder te ontwikkelen!

Leave a Reply